De toekomst van de verbrandingsmotor de nieuwe Skyactiv-X

Wat is Sky­ac­tiv-X?

Skyactiv-X is de nieuwe revolutionaire benzinemotor van Mazda. Met deze motortechniek worden de voordelen van een benzine- en dieselmotor gecombineerd. Deze motor is geïntroduceerd in de nieuwe Mazda3 en ook verkrijgbaar in de nieuwe Mazda CX-30.

Een ander soort ontsteking

Hoe werkt SPCCI?

Het hoge vermogen, de kracht en het responsieve rijgedrag heeft de Skyactiv-X motor te danken aan de Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI). Hiermee is Skyactiv-X de eerste benzinemotor die werkt op de basis van de efficiënte compressieontsteking van een diesel.

Mazda gebruikt hierbij een mengsel van weinig brandstof en veel lucht. De vonkontsteking van de bougie zorgt voor een kleine explosie rondom de elektrode van de bougie in plaats van een grote vlam waarbij veel energie wordt verspeeld. Na deze kleine explosie rond de bougie loopt de druk en temperatuur nog verder op waardoor de compressieontsteking zoals bij een diesel er voor zorgt dat het brandstofmengsel in een grote explosie ontbrandt. Rijden in lage toerentallen kan het brandstofverbruik zelfs tot wel 30% verminderen. Hoe dit precies in zijn werking gaat zie je in deze video.

Deel dit bericht met uw netwerk

Autobedrijf Cluistra

persoonlijkwit
Professioneel dealerbedrijf met persoonlijke aandacht voor wensen van klant
hyundaiwit
45 jaar ervaring als Hyundai dealer en 5 Jaar Mazda dealer
mapwit
Centraal in Nederland